Dacă ești la Digi RCS RDS, Orange sau Vodafone, trebuie să știi asta: anunțul oficial al ANCOM despre pericolul peste care ai trecut în pandemie

de: Ozana Mazilu
25 06. 2021

În pandemie ne-am confruntat cu mult mai multe incidente de securitate, iar o cauză ar fi faptul că am folosit mai mult ca de obicei internetul, device-urile și așa mai departe.

Telefonia mobilă a fost serviciul cel mai afectat de incidente de securitate în 2020, cu un număr de 5,9 milioane de astfel de evenimente. Dar, în ansamblu, comparativ cu anul 2019, există o scădere semnificativă a numărului de conexiuni afectate în cazul tuturor serviciilor de comunicaţii electronice. Aceste date fac parte dintr-un raport publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Sute de mii de oameni au fost victimele hackerilor în pandemie

Conform documentului citat de Economica.net, anul trecut, şapte furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au înregistrat 575 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în scădere cu aproximativ 28% faţă de 2019. Acestea au afectat, în total, aproximativ 12 de milioane de conexiuni.

Așadar, anul trecut, cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative sunt cele de telefonie mobilă şi SMS (5,9 milioane), urmate de serviciile de internet mobil (4,6 milioane) și retransmisia programelor audiovizuale (peste 550.000). Cel mai puţin afectate au fost cele de Internet fix (aproximativ 451.000) şi telefonie fixă (aproape 400.000).

„Comparativ cu ceilalţi ani, în 2020 se remarcă o scădere semnificativă a numărului de conexiuni afectate în cazul serviciilor de telefonie fixă şi a serviciilor de telefonie mobilă şi SMS. De asemenea, comparând cu anul 2019, se poate observa o scădere semnificativă a numărului de conexiuni afectate în cazul tuturor serviciilor de comunicaţii electronice (spre exemplu: în cazul serviciului de telefonie fixă scăderea a fost cu 67%, iar în cazul serviciului de internet mobil şi transmisiuni date mobile, cu 56%). Numărul mediu de conexiuni afectate de un incident în 2020 este de 20.582, în scădere faţă de 2019 (28.859 conexiuni)”, notează ANCOM, citat de aceeași sursă.

Cele mai afectate au fost judeţele: Olt (75 incidente), Teleorman (65), Dolj (58) şi Gorj (57). La polul opus s-au situat judeţele Satu Mare (7 incidente), Covasna şi Botoşani (cu câte opt incidente).